Stadskvarteret
I stadskvarteret kommer du först in på torget. Torget hade sin centrala plats i staden. Runt torget fanns bodar för försäljning och här hade man regelbundet marknader.
I torgets mitt finns en tapetplantering. Varje år görs rundeln om med nya växter och ett nytt mönster.
En loftbod från Skultuna, en bodlänga från Gästgiveriet i Hemmingsbo och Tenngjutaregården hör också till miljön kring torget. Läs mer om dem här. En telefonkiosk från 1900-talets början hittar du också här.
Pumphuset
Pumphuset kallas även för Öjemarkska brunnen och kommer ursprungligen från Hamngatan i Västerås. År 1888 köptes pumphuset av en gästgivare Eriksson, som flyttade den till Nordanö vid stadens östra utmarker. Senare flyttades pumphuset ännu en gång och hamnade då på Djäkneberget i centrala Västerås. Där fick den fungera som redskapsbod fram till 1928, då den flyttades till museet.
Pumphuset är en åttkantig byggnad med svart plåttak, på toppen finns en drake i plåt.
I Västerås fanns förr ett antal stadspumpar från vilka allmänheten kunde hämta vatten. Att använda stadspumpar var vanligt i staden eftersom man inte hade rinnande vatten i hemmen. Pumpen var dessutom en plats man samlades vid för att prata, skvallra och diskutera.
Gaggeska gården
Gården låg från början vid Fiskartorget i Västerås och uppfördes troligen på 1790-talet. Den flyttades till museet 1960 då den och många andra byggnader skulle ge plats åt Västerås nya stadshus. I byggnaden finns nu restaurangen Systrarna på Gaggeska gården.
Gården har sitt namn efter Rudolf Gagge (1834-1912) som ägde gården vid 1800-talets slut. Han var en av Västerås mer kända personligheter på sin tid och bankdirektör vid Mälareprovinsernas Enskilda Bank. Han var även stadsfullmäktigeledamot, kompositör, författare och konstnär.
Flinkstugan
Flinkstugan låg från början innanför en liten stengärdesgård vid Djäknegatan på Kyrkbacken och är byggd i slutet av 1700-talet. Stugan uppfördes på museet 1924. Idag finns här en lek- och lärmiljö för barn. Läs mer om Flinkstugan via länken nedan.
Tenngjutaregården
Huset som är byggt på 1700-talet har stått vid Kopparbergsvägen i Västerås och flyttades till museet 1922. Idag finns här konsthantverkare och tryckeri. På övervåningen finns en bostad. Läs mer om Tenngjutaregården genom länken nedan.