Tenngjutaregården

Film om borgarbostaden i Tenngjutaregården som den en gång kan ha använts. Kaffetåren den bästa är. Visit hos fru Barklund i borgarbostaden maj 1902.

Tenngjutaregården och trädgård

Huset som är byggt på 1700-talet har stått vid Kopparbergsvägen i Västerås och flyttades till museet 1922.

Byggnad

Husets timmerväggar var tidigare rödfärgade men blev under 1850-talet övertäckta med en panelfasad. Den inglasade verandan som var placerad på husets gårdssida togs inte med i flytten till museet då den ansågs som en modern tillbyggnad. Hela huset användes som bostad men idag visar vi bostaden endast i övervåningen. Här visas familjens förmak, salong, ett herrum/kontor och en jungfrukammare på övervåningen som det kunde ha sett ut vid sekelskiftet 1900. Vid den tiden användes dock salongen till kombinerad vävkammare och sovrum. Gården var en av de privatbostäder i Västerås som först fick elektriskt ljus.

I nedervåningen finns numer museets tryckeri och silversmedja.

Livet i Tenngjutaregården

Tenngjutaregården har fått sitt namn efter Västerås sista tenngjutarmästare Carl Petter Eckerström som var verksam 1821-1859 och hade sin bostad i huset.

Från 1890-talet och fram till 1916 bodde här slaktare Gustav Alfred Barklund med familj. Familjen bestod av Gustav Alfred och hustrun Helen, döttrarna Helena, Helny och Maja samt sonen Gösta. I huset bodde även Anna, en ogift syster till Gustav Alfred samt fru Barklunds mor. Helen Barklund hjälpte sin man i affären och därför hade man också två tjänsteflickor anställda. På gården fanns även drängar och annan personal.

Till gården hörde diverse andra byggnader; ett charkuteri som innehöll tvättstuga och bostad för drängar, kokrum och själva korvfabriken. På gården fanns också hönshus för 200 fåglar, slakteri, stall, ladugård, vedbod, lider, vagnslider, magasin och dass. Dessutom ägde familjen en charkuteributik vid Apotekarbron i centrala Västerås.

Interiör Tenngjutaregården. Foto Bodil Wike.

Möbler och andra föremål

Bostaden är möblerad som det kunde se ut i ett välsituerat hem åren runt sekelskiftet 1900. I salongen står en möbel i nyrokoko som ursprungligen stått på nuvarande Fryxellska skolan. Ovanför trappen står en fin barnvagn inköpt på Sundströms Järnhandel i Västerås någon gång runt sekelskiftet 1900. Läs mer om föremålen på DigitaltMuseum.

Trädgård

På Familjen Barklunds tid hade man en rundel planterad med reseda, astrar, bellis och lobelia i trädgården. Här fanns också en syrenberså med gjutjärnsmöbler och ett stenbord som varit en kvarnsten. Varje år på Helenadagen den 18 augusti, hölls en stor fest med kräftor i trädgården. Barnen var inte bjudna och brukade stå och kika in på festligheterna. Ett grogg- och konjaksbord dukades upp för herrarna.