FAQ

Förfrågan och bokning

För förfrågan och bokning kontaktar du museets kansli på telefon 021-39 80 70, vardagar klockan 10.00-12.00. Du kan även skicka e-post till vallbyfriluftsmuseum@vasteras.se.

Entré

Det är fri entré till museet. Till vissa evenemang är det entréavgift.

Öppettider

Museet är öppet varje dag året runt klockan 10.00-17.00. Särskilda öppettider 24 december - 6 januari klockan 10.00-15.00.

Var är djuren?

Gässen, ankorna och kaninerna finns mellan bondgården och torget. Hönsen går fritt på området men är ofta vid torget eller bondgården. Getterna finns vid huvudentrén och byskolan. Grisarna bor i sina nya hägn vid ån. Hästarna och fåren flyttar runt i olika hagar, främst vid museiområdets ytterkanter (vid Skerikevägen, ån och folkparksteatern). På sommaren är flera av fåren ute på bete. Fåren flyttar tillbaka till museet under sensommaren.

Får jag mata djuren?

Nej. Endast djurskötaren får mata djuren så de får rätt mat i rätt mängd.

När är museimiljöerna öppna?

Museets hus och gårdar är öppna, antingen med personal eller grindöppna, under sommarsäsongen och under större programdagar.

Uttagsautomat för kontanter

Det finns ingen uttagsautomat på museet. Restaurangen och konsthantverkarna tar kort. I lanthandeln kan man betala med Swish och kort. Närmaste uttagsautomat finns i Pettersbergs centrum och Vallby centrum.

Laddstation för elbilar

Det finns fyra parkeringsplatser med laddstation för elbil och laddhybrid. Det är semisnabba laddare och allt du behöver är en Typ 2 kontakt (Obs! Medtag egen sladd). Instruktioner finns på laddstolparna vid parkeringsplatserna.

Biltrafik och parkering

Den enda fordonstrafik som är tillåten på museet är varuleveranser måndag-fredag mellan 07.00-10.00. Färdtjänstbilar kan köra in på museiområdet för att hämta eller lämna passagerare efter överenskommelse. Parkering sker på anvisad parkeringsplats utanför museet. P-skiva krävs.

Hundar

Hundar är välkomna på museet och ska hållas kopplade. Glöm inte att ta med hundpåsar. I museibyggnaderna är endast ledar- och servicehundar tillåtna.

Grillning

Grillarna är borttagna sedan år 2004 då Lagen om skydd mot olyckor infördes. Det är inte tillåtet att grilla med egna engångsgrillar eller liknande på museiområdet på grund av brandrisken.

Rökning ej tillåten

Rökning är inte tillåten på museiområdet.

Matsäck

Medhavd matsäck kan intas vid något av de bord som är utplacerade på museiområdet eller på en filt i backen nedanför herrgården. Vid dåligt väder kan man äta inne i Skultunaboden vid torget där det finns bord och sittplatser. Borden vid torget är reserverade för värdshusets gäster.

Upphittade saker

Upphittade saker kan under sommaren lämnas in till lanthandeln. Under övriga året lämnas de in till museets kansli. Borttappade föremål återfås mot beskrivning.