Lanthandeln

Film om lanthandeln som den en gång kan ha använts. Juni månad 1930. Det råder full kommers i lanthandeln. Som brukligt är handlar de flesta på krita.

Lanthandeln

Lanthandeln kommer från Snarhem i Uttersberg, Heds socken. Byggnaden har sitt ursprung från 1700-talets mitt och var troligen gästgiveri till en början men blev lanthandel i mitten av 1800-talet. Lanthandeln har donerats av Hakonbolaget och invigdes på museet 1953.

Byggnaden

Byggnaden är uppförd i liggande timmer och har ett sadeltak belagt med enkupigt tegel. Huset har byggts om ett flertal gånger och 1820 kom en bostadsdel till. I en utbyggnad på baksidan av huset hade man lager och en kammare. Utbyggnaden återuppfördes inte på museet efter flytten på 1950-talet. Först 2017 återuppfördes utbyggnaden och innehåller nu utställningen ”Från handelsbod till snabbköp” samt handlarfamiljens kammare. 2017 återställdes även köket i sin ursprungliga storlek. Idag består huset av butiksdel, kontor, hall, kök, kammare och utställning.

Familjen Thorgren

Familjen Thorgren, den sista familj som bodde i huset, drev lanthandeln i mer än femtio år.

År 1893 träffar Gustaf Bernhard Thorgren den unga handlaränkan Anna Sofia Jansson, som ensam driver lanthandeln sedan hennes make Erik Vilhelm Jansson dött i lunginflammaton 1889. De gifter sig och fortsätter sedan att driva lanthandeln tillsammans. De både bor och driver verksamheten i huset. Med tiden föds fem barn. Gösta, Svea, Birger, Torsten och Alice växer upp i huset. Familjen Thorgren kom sedan att driva lanthandeln i mer än 50 år fram till 1946. Anna Sofia går bort 1945 och Gustaf Bernhard säljer sin butik till Hakonbolaget 1946, då är han 77 år. Han går bort 1958, 90 år gammal.

Butiken

Butiken var under lång tid ansluten till Hakonbolaget. Det var Hakonbolaget och ICA:s grundare Hakon Swenson som köpte butiken av Thorgren 1946 och bestämde att den skulle visas på museum. Den uppfattades redan på 1940-talet som mycket ålderdomlig, det var snabbköpen som var framtiden.

Lanthandeln låg alldeles intill landsvägen som går från Köping och vidare upp mot bergslagen. Själva butikslokalen var mycket enkel, det saknades till och med en kassaapparat. Thorgren föredrog att förvara pengarna i en av de många lådor som fanns i lokalen. Många varor stod staplade längs väggarna, på hyllor och i lådor, en del exponerades till och med i taket. Här kunde man köpa det mesta från matvaror till kläder, läkemedel och verktyg. Thorgren tog ofta emot sina kunder sittandes uppflugen på handelsdisken. Han konverserade gärna och bjöd kunderna på snus. Många kunder handlade på kredit, eller på krita som man sa på den tiden. Några speciella öppettider fanns inte, Thorgren hade helt enkelt öppet när det kom kunder.

Bostaden

Bostaden är mycket enkel. Här finns ett litet kök med vedeldad kokspis men utan avlopp och rinnande vatten. Dricksvatten fick hämtas i en brunn som låg 1 km bort. Huset värmdes upp med hjälp av kokspisen i köket, en kakelugn i kammaren samt en kamin i sovrummet på vinden. Kammaren är inredd efter bilder i familjen Thorgrens ägo. Här finns en soffa, bord och stolar, moraklocka, en orgel med mera. Här firades jul och andra högtider, här tog familjen emot gäster och familjemedlemmar. I rummet hölls också ett och annat möte med Uttersbergs idrottsförening eftersom ett par av familjens söner var med och grundade föreningen och var aktiva idrottsmän. Det lilla köket var Anna Sofias domäner men här lästes också läxor och lektes kurragömma. Sovrummet låg en trappa upp på vinden och rymde sju sängplatser och en kamin. Trots att man eldade innan sänggåendet kunde det vara nollgradigt i sovrummet då man steg upp om morgnarna vintertid. På kontoret står fortfarande Gustafs skrivbord. Här finns också en liten oval fönsterruta i dörren. Där kunde man kika ut och se vilka kunder som befann sig i butiken.

Varor på disken i handelsboden

Från handelsbod till snabbköp

Utställningen Från handelsbod till snabbköp visar handelns utveckling från lanthandel till snabbköp med föremål och varor deponerade ur ICA:s samlingar. Här kan du se olika matvaror som exempelvis surrogat och ersättningar som salufördes under beredskapstiden eller ölflaskor framtagna till Sveriges första folkomröstning 1922. Ta reda på vad en galanterihandlare eller en bodknodd är för något eller studera boddraken som hänger i taket.