Bildkälla: Sala kommunarkiv
Årets torgrundel inspireras av Stora Torget i Sala 1924
Följ trädgårdsmästarnas arbete med utformningen av årets torgrundel i två inlägg från februari och juni.
Att återskapa en blomstergrupp
Februari 2024
Varje år utformar vi en ny plantering för museets torgrundel. I stadskvarteret gestaltar vi sekelskiftet 1900 och vill inspireras av lokala källor så gott det går. I år tänker vi försöka återskapa en plantering som fanns på Stora Torget i Sala kring år 1924. Den kallades för blomstergrupp i arkivmaterialet.
Varför vill vi återskapa blomstergruppen? Jo, 1924 fyllde Sala 300 år och kungen kom på besök. Det var stor jubileumsutställning med hantverk, hemslöjd, trädgård och lantbruk. 2024 fyller Sala 400 år och vi vill bidra till firandet.
Vill du läsa mer om utställningen och kungens besök så finns en bra artikel i Sala Allehanda Gustav V på besök när Sala firade 300 år – Sala Allehanda Länk till annan webbplats.
Från Sala kommunarkiv och stadsträdgårdsmästare Kristin Hedman har vi fått ta del av foton över torget. Fotot ovan visar hur blomstergruppen på torget såg ut 1923 då rundeln var helt nyanlagd. Kandelabern fanns där sedan tidigare. Vi tänker att gruppen helt eller delvis kan ha haft samma komposition som 1923. Något foto som med säkerhet visar torget 1924 har vi inte hittat.
Bildkälla: Sala kommunarkiv. Sala stads försköningskommitté.
I november 2023 satt vi en dag i Sala kommunarkiv vilket var fantastiskt spännande. Kommunarkivarie Tomas Alriksson tog fram tidningsartiklar, mötesprotokoll och räkenskaper från åren kring 1924. I slutet på dagen hittade vi fakturan ovan på vilka växter som köptes in till blomstergruppen. Bingo!
Åter på kontoret började arbetet med att lista ut vad som hade planterats. Åtta stycken Gnaphalium tog en stund att knäcka men nu är vi säkra på att det är rabatteternell (Helichrysum, tidigare Gnaphalium) som utgör bollarna in mot stolpen. Sen kommer en röd/orange kanna (Canna), toffelblomma (Calceolaria), någon slags Begonia och längst ut en agerat (Ageratum).
Nästa steg var att fundera på hur vi kan utforma blomstergruppen idag. Vilken kanna får vi tag på som är lik Canna Crozy? Törs vi satsa på en hel ring med toffelblomma, vi som aldrig har använt den tidigare? Och vilken begonia menar de, ska vi ta sommar- eller knölbegonia? Många frågor har stötts och blötts. Vi har kommit fram till en utformning och nu väntar vi spänt på vilka växter vår leverantör kan få fram.
Något som är säkert är att vi tänker prova att göra bollarna med rabatteternell själva. Det ska bli väldigt spännande. Vi kommer berätta längre fram hur det gick med växtvalet och planteringen. Avslutar med en bild på vår rundel från 2022, en riktig färgklick.
Juni 2024
Äntligen är blomstergruppen planterad! Vi är jättenöjda med resultatet och det ska bli spännande att se hur växterna utvecklas under sommaren.
Växtvalet blev väldigt likt ursprungsdesignen. Bollarna som senare ska sväva ovanför kannan (Canna indica ’Scarlet’) är nu liksom då rabatteternell (Helichrysum petiolare). Ringarna utanför är tagetes (Tagetes erecta x patula ’Zenith Lemon Yellow’), inte toffelblomma som stadsträdgårdsmästare Lantz planerat in för 100 år sedan. Den vågade vi inte satsa på då ingen av oss trädgårdsmästare har använt den förut. Den finns inte heller att få tag på visade det sig. Vi vet att nästa ring var begonia och vi valde knölbegonia (Begonia x tuberhybrida ‘Non Stop Fire’). Ytterst satt en låg sort av agerat/leverbalsam (Ageratum houstonianum) och det gör det nu också.
Hur gjordes bollarna av rabatteternell?
Vi har fått många frågor om hur vi gjorde bollarna av rabatteternell. Det var helt nytt för oss och en riktig utmaning. Vi utgick från en trådampel med diametern 35 cm. Små plantor stacks in utifrån och sen fyllde vi på med jord allt eftersom. Vi jobbade oss nerifrån och upp. Vi tätade med fårull från museets gestrikefår.
På toppen satte vi ner ett ”bevattningsrör” av korta pinnar så att vatten kan nå mitten på bollen. Slutligen la vi fårull ovanpå så att den täckte jordytan. Ullen minskar avdunstningen och ger bollen ett enhetligt grått intryck.
Bollarna hängdes i skuggan i ca en månad. De duschades med vatten vid varje bevattningstillfälle för att hjälpa bladverket att hålla fukten.
Vi toppade plantorna vid två tillfällen för att de skulle förgrena sig och det kommer vi fortsätta med under sommaren.
Bollarna fäste vi på stolpar gjorda av gammal gärdesgårdsstör. Stolparna slogs ner riktigt långt för att de ska hålla för tyngden av bollarna. Ni kanske undrar hur vi fick fast bollarna på stolparna? I ampelns botten hade vi fäst träskivor både på insidan och utsidan. När vi placerat bollen på stolpen kunde vi skruva fast den underifrån.
Vi återkommer i slutet på sommaren och berättar hur blomstergruppen utvecklat sig!