Bildkälla: Sala kommunarkiv

Årets torgrundel inspireras av Stora Torget i Sala 1924

Följ trädgårdsmästarnas arbete med utformningen av årets torgrundel.

Att återskapa en blomstergrupp

Varje år utformar vi en ny plantering för museets torgrundel. I stadskvarteret gestaltar vi sekelskiftet 1900 och vill inspireras av lokala källor så gott det går. I år tänker vi försöka återskapa en plantering som fanns på Stora Torget i Sala kring år 1924. Den kallades för blomstergrupp i arkivmaterialet.

Varför vill vi återskapa blomstergruppen? Jo, 1924 fyllde Sala 300 år och kungen kom på besök. Det var stor jubileumsutställning med hantverk, hemslöjd, trädgård och lantbruk. 2024 fyller Sala 400 år och vi vill bidra till firandet.

Vill du läsa mer om utställningen och kungens besök så finns en bra artikel i Sala Allehanda Gustav V på besök när Sala firade 300 år – Sala Allehanda Länk till annan webbplats.

Från Sala kommunarkiv och stadsträdgårdsmästare Kristin Hedman har vi fått ta del av foton över torget. Fotot ovan visar hur blomstergruppen på torget såg ut 1923 då rundeln var helt nyanlagd. Kandelabern fanns där sedan tidigare. Vi tänker att gruppen helt eller delvis kan ha haft samma komposition som 1923. Något foto som med säkerhet visar torget 1924 har vi inte hittat.

Förteckning över inköpta växter til torget 1923.

Bildkälla: Sala kommunarkiv. Sala stads försköningskommitté.

I november 2023 satt vi en dag i Sala kommunarkiv vilket var fantastiskt spännande. Kommunarkivarie Tomas Alriksson tog fram tidningsartiklar, mötesprotokoll och räkenskaper från åren kring 1924. I slutet på dagen hittade vi fakturan ovan på vilka växter som köptes in till blomstergruppen. Bingo!

Åter på kontoret började arbetet med att lista ut vad som hade planterats. Åtta stycken Gnaphalium tog en stund att knäcka men nu är vi säkra på att det är rabatteternell (Helichrysum, tidigare Gnaphalium) som utgör bollarna in mot stolpen. Sen kommer en röd/orange kanna (Canna), toffelblomma (Calceolaria), någon slags Begonia och längst ut en agerat (Ageratum).

Nästa steg var att fundera på hur vi kan utforma blomstergruppen idag. Vilken kanna får vi tag på som är lik Canna Crozy? Törs vi satsa på en hel ring med toffelblomma, vi som aldrig har använt den tidigare? Och vilken begonia menar de, ska vi ta sommar- eller knölbegonia? Många frågor har stötts och blötts. Vi har kommit fram till en utformning och nu väntar vi spänt på vilka växter vår leverantör kan få fram.

Något som är säkert är att vi tänker prova att göra bollarna med rabatteternell själva. Det ska bli väldigt spännande. Vi kommer berätta längre fram hur det gick med växtvalet och planteringen. Avslutar med en bild på vår rundel från 2022, en riktig färgklick.

Torgrundeln 2022.