Västeråsgurka

Gurkor

På museet odlas gurka i täppan bredvid Flinkstugan på torget. Gurkorna odlas på list. Det var också vanligt att man sådde gurka i varmbänkar som värmdes av hästgödsel. Här finns de äldre sorterna 'Arboga Vit', 'Spångbergs Vit', 'Spångbergs Grön' samt 'Crystal Apple'.

Hur gurkan kom till Västerås

I Västerås har gurkodling varit så vanlig att staden gett namn åt druvgurka som odlas på friland. Gurka började odlas i slottsträdgården i Västerås av trädgårdsmästare Bohnsack på 1700-talet. Från slottsträdgården spred sig gurkodlingen både i staden och på landsbygden i närheten. Under Bohnsacks tid blev gurkan vanlig och såldes insyltad till Stockholm. Västeråsgurka har sedan dess sålts över stora delar av landet.

Gurkan behöver mycket gödsel och vatten

Gurkan krävde god tillgång på vatten och odlingarna låg ofta i närheten av stadens källor. Gurkodlingen krävde också mycket näring. Gödsel från stadens djur och människor användes. Framförallt var hästgödseln viktig som värmealstrare i gurklisterna. Tillgången på stallgödsel i staden förändrades i början av 1900-talet. Hästarna minskade i antal, det kom nya renhållningsstadgar och odlingen av gurka minskade.