Tips inför besöket

Hund i koppel

Här finns tips och information samlade som kan underlätta besöket på Vallby Friluftsmuseum.

Lek på museet

Vallby Friluftsmuseum är ett museum utan tak. Man får gärna gå fram och studera husen på nära håll men byggnader och andra föremål är gamla och tål inte att användas som klätterställningar. Ömtåliga byggnader, föremål, odlingar, inhägnader, träd, buskar och annat kan lätt trampas ner och förstöras. De vuxna har ansvaret för att barnen inte gör sig illa eller skadar något. I Flinkstugan vid torget finns en lek- och lärmiljö. Stugan är stängd under vintern men öppnar åter under påsklovet. Flinkstugan är för närvarande stängd för att förhindra smittspridning.

Var snälla mot våra djur

Många av våra djur går lösa på området. Som lärare eller förälder har du ett ansvar för att barnen behandlar djuren med respekt, inte jagar dem och heller inte matar dem.

Mata inte djuren

Djuren får den mat de behöver av sina skötare. Vi vet då att de får rätt sorts mat och rätt mängd. En annan viktig anledning till att man inte får mata djuren är att vi vill att djuren ska vara lugna och snälla när vi går in till dem med besöksgrupper. Är de vana att bli matade av besökare skulle vi inte kunna ta med besöksgrupper in i hagarna utan att riskera att djuren blir närgångna och nafsiga. Matningsförbudet gäller även gräs.

Trädgård och odling

De flesta växterna är insamlade från Västmanland och ingår i museets levande samling. Våra växter och odlingar används i den pedagogiska verksamheten och i utställningar. Det är inte tillåtet att klättra i träden, plocka bär, skörda grönsaker eller plocka en bukett blommor från rabatterna.

Stör inte andra gäster och besökare

Under ert besök kan det samtidigt pågå en minnesstund, dop, vigsel, guidade visningar eller liknande. Tänk på att inte störa deras stund.

Egna aktiviteter

Uppsättning av tipsrundor och liknande måste ske i överenskommelse med museet. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Hundar

Hundar är välkomna på museiområdet om de är kopplade och inte följer med in i husen. Hundar får inte heller följa med in till Ekbacken (gravfältet) om fåren betar där.

Toaletter och skötbord

Toaletter och skötbord finns i närheten av torget.

Med barnvagn på museet

Museet har tre entréer. Huvudentrén ligger i en sluttning. Vägarna på museet är av hårdpackat grus. Vi jämnar till dem regelbundet. Glasbiten, Gaggeska gården (värdshuset), Bomanska gården, Vallby Silversmide, Skultunaboden (Ordmuseum) samt missionshuset är försedda med ramper. I museimiljöerna får barnvagn inte medtagas.

Matsäck

Man är välkommen att äta matsäck överallt på Vallby Friluftsmuseum utom kring våra historiska byggnader och på borden vid torget. Dessa är reserverade för värdshusets gäster. Särskilda picknickplatser med bord och fasta bänkar finns vid Skultunaboden, Bergsmansgården, teatern och missionshuset. Ett annat ställe som lämpar sig för picknick är backen nedanför herrgården. Vid dåligt väder kan du äta din matsäck i Skultunaboden vid torget där det finns bord och bänkar.

Lunch

Systrarna på Gaggeska gården har barnvänlig mat och särskilda erbjudanden för barnfamiljer. Där finns barnstolar och haklappar.

Grillning

Grillarna är borttagna sedan år 2004 då Lagen om skydd mot olyckor infördes. Det är inte tillåtet att grilla med engångsgrillar eller liknande.

Om du besöker oss