-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Visningar och kurser / Temavisningar

1800-talets trädgårdshistoria

Får och ull

Äpple

 

 

 -  

Temavisningar

Upplev museets temavisningar med spännande innehåll. Det finns temavisningar för både vuxna och barn. Visningarna bokas per person hos Västerås Tourist Center eller online på Visit Västerås. Biljetter kan också köpas i museets lanthandel samma dag som visningen äger rum. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer.

Juli

Augusti

September

När trädgård blev till för alla - 1800-talets trädgårdshistoria

Kålgården.

vi följer trädgårdshistorien från bondgårdens kålgård, över skolträdgårdens barnodlingar med en mångfald av växter, till torparens trädgård och avslutar i staden där trädgård kunde vara enbart för lust och nöje. Det blir en vandring i 1800-talets trädgårdshistoria när trädgård blev till för alla.

Dramatiserad herrgårdsvisning

Herrgården

Följ med pigan Karin på en dramatiserad visning i den vackra bruksherrgården. Pigan berättar om hur tillvaron kan te sig för patron och dennes familj, liksom för tjänstefolket. För vuxna och barn från ca 10 år.

1900-talet, inte för så länge sen

Björnöstugorna. Illustration Helene Boman Bengtsson.

Kom med på en visning om det spännande 1900-talets första årtionden. Få reda på hur det var att växa upp som barn till den siste lanthandlaren i Uttersberg vid 1900-talets början och följ med Harriet vars mamma jobbade varje sommar under 1950-talet som värdinna på Södra Björnön. Vi fortsätter genom den tid då folkhemmet byggdes upp i Sverige. Vi besöker folkrörelsernas Folkets Park och kolonistugan där kolonisterna uppmanades att dryga ut matkontot med egenodlade grönsaker och nyttigt arbete.

En vandring i 1800-talets trädgårdshistoria med frukttema

Äpple

Vi följer fruktträden i trädgårdshistorien från bondgårdens ”trädgård”, över skolträdgårdens barnodlingar med egenympade träd, till torparens fruktträdgård och avslutar vid herrgården där fruktodling var en viktig inkomstkälla på 1800-talet.

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -