-  - 
Startsidan - Vallby Friluftsmuseum. - 
 - Kontakt -     Webbkarta -     In English -     Sök - 
Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information och nytt på webbplatsen - Du är här Startsida -  / Program

Dramatiserat allmogebröllop

Arbetarbostaden

Midsommarförberedelser på bondgården

Tvätt på bakgården.

Allmogebröllop

Tälja i trä på bondgården

Herrgården

Lanthandeln

Karda ull på bondgården

Programtider 2017

19 juni - 13 augusti kl 10.00-17.00

Läs mer om sommarens program och evenemang på Vallby Friluftsmuseum.

 

 -  

Levande museum

Lektion i byskolan.

Under sommaren är det öppet dagligen i museimiljöerna. Hus och gårdar fylls med liv och rörelse. Du möter pigor och drängar, skolfröknar, torpare, arbetare och lanthandlare. Du kan delta i lektioner i byskolan, prova på gammaldags spel och lekar vid bergsmansgården, hjälpa till med arbetet på arbetarbakgården och bondgården, titta in i torpet, herrgården och prästgården eller inhandla en strut karameller i lanthandeln.

Det finns mycket att uppleva. Varför inte ta av dig skorna och gå barfota på breda golvtiljor som under århundraden nötts av andra fötter? En tidsresa med dofter, smaker och röster från förr lämnar inte någon oberörd.

Program för levande museum 2017

Välkommen på en resa i tiden 19 juni - 13 augusti kl 10.00-17.00. Öppna och befolkade miljöer är byskolan, lanthandeln, bondgården, arbetarbostaden och tryckeriet. Herrgården är öppen 10-14, 17, 21-23, 27-29 juli och 2-4, 8-10, 13 augusti. Öppna miljöer med grind är stugorna från Södra Björnön, kolonistugan, prästgården, soldattorpet och bostaden i Tenngjutaregården (ovanför tryckeriet).

Läs mer om de befolkade museimiljöerna.

Kulturhistoriska dramatiseringar

Husförhör

Onsdagar och söndagar kl 14.00. Med reservation för ändringar. Kostnadsfritt!

Allmogebröllop (bondbröllop)

Spelemän från Västerås Spelmansgille medverkar. Bröllopet startar i missionshuset, sedan på bondgården. Obs! Under dramatiseringen är övriga befolkade miljöer är stängda kl 13.30-15.00 cirka.

  • Tisdag 1 augusti kl 14.00. Kostnadsfritt!
  • Torsdag 10 augusti kl 14.00. Kostnadsfritt!

Kristningsgille

  • Tisdag 25 juli kl 14.00. Kostnadsfritt!
  • Lördag 29 juli kl 14.00. Kostnadsfritt!

 

Djuraktiviteter

Djurvandring

Dagligen kl 15.30. Samling vid lanthandeln. Kostnadsfritt!

Miniläger för barn (3 timmar)

Barnen får hjälpa till att sköta om getter och kaniner, karda ull och tova tillsammans med lägerledare. Lämplig för barn 7-10 år. Kostnad 200 kronor per barn.

Läs mer om miniläger och hur du anmäler ditt barn.

Helgläger för barn (2 dagar, dagläger)

Barnen får hjälpa till att sköta om får, getter och kaniner. De får karda och tova ull, åka häst och vagn, med mera. Lämplig för barn 7-10 år. Kostnad 1450 kronor per barn.

Läs mer om helgläger och hur du anmäler ditt barn.

Häst och vagn

Upplev känslan av förr med häst och vagn. Kostnad 45 kronor per person. Långturen kostar 60 kronor per person.

  • Torsdagar klockan 13.30-14.30
  • Söndagar klockan 12.00-14.00
  • Söndagar klockan 14.00. Långtur på museiområdet (cirka 20-25 minuter)

 

Kalender för övriga arrangemang och evenemang

Läs mer om sommarens program och evenemang på Vallby Friluftsmuseum.

 

Befolkade museimiljöer

Herrgården

Öppet 10-14, 17, 21-23, 27-29 juli och 2-4, 8-10, 13 augusti.

Här är tiden 1830-tal. I herrgården möter du systrarna Ulla och Greta Waller som levde här på 1830-talet, deras bror Eric Waller ägde Hallstahammars bruk vid den här tiden. Här kan du få veta mer om de vackra salarna med målade tak och panoramatapeter på väggarna. Du kan också få ta del av högläsning, sång och uppläsning av dikter. Kanske får du lära dig lite om vett och etikett också.

Läs mer om herrgården.

Byskolan

Här är tiden 1910. Du träffar skolfröknarna och kan få vara med på en gammaldags lektion, ha rast och gå på styltor, spela kula eller hoppa hopprep eller vika påsar och askar i klassrummet.

Läs mer om byskolan.

Lanthandeln

Andra världskriget pågår. Det är oroliga tider i världen men i Snarhems lanthandel går livet sin gilla gång. Bodbiträdena tar sig gärna tid att prata med kunderna om ditt och datt. På radion spelas de senaste slagdängorna med Ulla Billquist och Harry Brandelius. Här kan du köpa karameller i strut och hitta information.

Läs mer om lanthandeln.

Bondgården

Här är tiden 1850-tal och du träffar människorna på bondgården. Du kan få hjälpa till med att snickra ute på gården, karda, spinna eller tova eller prova på någon annan slöjdaktivitet, smaka av maten som lagas eller hjälpa till att baka. På bondgården kan du också uppleva husförhör, kristningsgille och bondbröllop.

Läs mer om bondgården.

Arbetarbostaden

Här är tiden sekelskiftet 1900 och du träffar arbetaren och arbetarhustrun som hugger ved, tvättar och städar. Här går det bra att hjälpa till eller kanske blåsa såpbubblor, spela kula, hjälpa till med tvätten eller matlagningen.

Läs mer om arbetarbostaden.

Tenngjutaregården och tryckeriet

Du kan också besöka den borgerliga bostaden en trappa upp i Tenngjutaregården, det gröna huset vid torget. På nedervåningen kan du besöka volontär Sten Vedmar i tryckeriet.

Läs mer om Tenngjutaregården.

 

 - Tillbaka Tillbaka  -    UppUpp  -